სამზარეულო |

Solo Pizza – იტალიური სურნელი ბათუმში

August 17, 2018 | 21 | batumipress
Solo Pizza – იტალიური სურნელი ბათუმში

სოლო პიცა იტალიური ოაზისია ბათუმში, სადაც გამორჩეულად სასიამოვნო და კომფორტულ გარემოში იტალიური გემოების დღესასწაულის მოწყობა შეგიძლიათ.

აპერიტივით დავიწყოთ: იმისთვის, რომ იტალიური სამზარეულოს გემო სრულყოფილად შეიგრძნოთ, ლომონჩელო – იტალიური აპერიტივი დაგეხმარებათ. ეს არის ალკოჰოლიანი ლიმნის წვენი, მცირე ულუფით, რაც ძალიან უხდება ყავასაც და კერძების დაგემოვნებამდეც გაგიხსნით მადას. ლიმონჩელოს იტალიაში, ისევე როგორც საქართველოში ჭაჭას, ოჯახებში თავად აკეთებენ. „სოლო პიცას“ ლიმონჩელო იტალიის ერთ-ერთ სოფელში მცხოვრები ანა-მარიას რეცეპტითაა დამზადებული და, საერთოდაც, პიცისა თუ ნუგბარის ინგრედიენტებიც კაფის მეპატრონეებს იტალიიდან ჩამოაქვთ: ნამდვილი ბაზილიკი, მაგალითად, გოგრის კრემ-სუპისთვის აუცილებელი მუსკატის გოგორაც და სპეციალური მოცარელა, ძეხვი, რაც პიცისთვის შეუცვლელია.

pica (5)

კაფეს მეპატრონე გვიხსნის, რომ დეტალებს ნამდვილი იტალიური პიცის მომზადებისას გადამწყვეტი მნიშვნელობა აქვს: ძეხვი უნდა იყოს ნაკლებცხიმიანი და ნაკლებქონიანი, ცომი რბილიც, თან ხრაშუნაც, როგორ? ეგ „სოლო პიცას“ მზარეულების ჯადოსნურ რეცეპტებში წერია.

ეს რეცეპტები, ძირითადად, ხმელთაშუაზღვისპირეთის ქალაქებიდან: ნეაპოლიდან, კაპრიდან და პოზიტანოდანაა. სწორედ ხმელთაშუაზღვისპირა იტალიურ ქალაქებში მოგზაურობამ შთააგონა იტალიური სამზარეულოს იდეა „სოლო პიცას“ მეპატრონეებს.

pica (1)

კაფეში თერთმეტი სახის სხვადასხვაგვარ პიცას ამზადებენ, მათ შორის ყველაზე პიკანტური პროშუტო და საფირმო პიცებია. პროშუტო იტალიური, გამომშრალი ლორის პიცაა, საფირმო პიცის რეცეპტი კი საიდუმლოა და რომც ჩამოვთვალოთ ინგრედიენტები, იმდენი რამისგან შედგება, რომ სათვალავი მაინც აგერევათ.

ზაფხულია. ყველას ცივი კერძი ურჩევნია ცხელს. ასეთ დროს „სოლო პიცაში“ წითელი და თეთრი გასპაჩო შეგიძლიათ დააგემოვნოთ ყინულებით, გასპაჩო ერთგვარი წვნიანია და საუკეთესო გამაგრილებელ კერძად ითვლება ზაფხულში. თუ ბათუმური წვიმა გააგრილებს გარემოს შეგიძლიათ ცხელი კრემ-სუპებით ისიამოვნოთ: ისპანახი, სოკო ან გოგრის კრემ-სუპი მიირთვათ.

pica (7)

იტალიური სამზარეულო წარმოუდგენელია პასტას და სპაგეტის გარეშე. იცოდით, რომ საუკეთესო სპაგეტის დამზადება შინაც შესაძლებელია? „სოლო პიცაში“ სწორედ ასეთ, აქვე დამზადებულ სპაგეტს მოგართმევენ, რომლის გემოც დაუვიწყარია და ბევრად განსხვავდება ჩვეულებრივი, ქარხნული წესით დამზადებულისგან.

კაფის მეპატრონეებმა გადაწყვიტეს პატარა იტალია დაეხვედრებინათ სტუმრებისთვის და ალფონსო ბალდის ფირმის ყველა სახის ღვინო მოიმარაგეს იტალიიდან. ნებისმიერ კერძისთვის შესაბამისი ღვინის არჩევაში აქვე დაგეხმარებიან.

pica (4)

დააგემოვნებთ ქართული ღვინის კუპაჟებსაც: ქისის, ხიხვისა და რქაწითელის განუმეორებელ ნაზავს, იშვიათი ჯიშის რაჭულ საფერავს და კარდინალ პრომაშეს ღვინოს.

სალათებისა და განუმეორებელი, ჰაეროვანი ტირამისუს გარდა, „სოლო პიცას“ დესერტებიდან აუცილებლად უნდა გამოვყოთ აფეგატო – ნაყინს ამატებენ ცხელ ესპრესოს და სურვილისამებრ ამარეტოსაც, ცხელის და ცივის ასეთი სინთეზი დაუვიწყარ, პიკანტურ გემოს ქმნის.

pica (3)

მიუხედავად იმისა, რომ იტალიური კაფე სულ რაღაც ოთხი თვის წინ გაიხსნა, რესტორნების შეფასების საერთაშორისო საიტ თრიფედვაიზერზე ბათუმის 253 რესტორანს შორის „სოლო პიცა“ მეთოთხმეტე ადგილზეა, აქ მომსვლელი სტუმრების შეფასებების მიხედვით. კაფის მეპატრონეებს ეს წარმატება ძალიან ახარებთ, რადგან შედეგი, რის მიღებასაც წლები სჭირდება, მათ სულ რაღაც ოთხ თვეში მიიღეს, თუმცა ეს გასაკვირი არ არის.

„სოლო პიცაში“ სტუმრების მიმართ განსაკუთრებული დამოკიდებულება აქვთ. „ვინც ჩვენთან შემოდის, ნიშნავს, რომ ოჯახში მოდის სტუმრად, რადგან ჩვენი ოჯახი და დასაქმებული პერსონალი მთელ დღეს აქ, იტალიურ სამზარეულოში ვატარებთ. ეს ჩვენი, ყველას სახლია ერთად, სტუმრის ღირსეული გამასპინძლება ჩვენთვის უდიდესი პატივი და პასუხისმგებლობაა“, – ამბობს კაფის მეპატრონე.

pica (6)

თუ ძალიან დაკავებული ხართ და „სოლო პიცას“ ვერ სტუმრობთ, იტალიის სურნელი თავად მოვა თქვენამდე უმარტივესად: კაფეს ადგილზე მიტანის სერვისიც აქვს, როგორც ბათუმში, ასევე კვარიათსა და გონიოში. თუმცა არ ღირს ამ მშვენიერ, სასიამოვნო გარემოში დროის გატარების შესაძლებლობა გაუშვათ ხელიდან – „სოლო პიცა“ ეს პატარა იტალიაა ზღვისპირა ბათუმში.

pica (2)